Pada puasa yg lepas ayah aku nk cat rumah..warna asal oren,dh pudar so ayah nk cat warna lain..aku suka warna2 earth..ntah cmne ntah mak,ayah n adik aku g beli warna merah..warna merah,bior bebenor dorg ni..mak aku ckp warna maroon..aku tgk kat sample mmg wrna merah menyala..tp mak aku x caya..time adik aku cuti dia mengecat la dgn penuh semangat..aku pn tlg sekali..mula2 cat under coat..dh kering under coat baru cat yg merah tu..msa cat yg merah tu yg x tahan tu..umah aku tepi jalan..asal org lalu je..org duk menegur..

"Amboi merahnye rumah!!! ''
" waa..ini kaler la ada ong la ''
"rumah tuk raya ke tahun bru cina ni ''
"rumah dia merah la..hahahaha..''
Tuhan je yg tau muka aku dh nk sama merah dgn umah aku dah..masa kitorg cat,ayah tgh tdo..bila dia bangun dr tdo..dia punya la terkejut tgk umah dh warna merah..dia kata..
" eh knp warna merah ni lak?Allah..''
sorry la ayah aku dh gtau tp kilan degil..aku kata merah kome kata maroon..lantak beraya umah kaler merah..heboh la 1 kg umah raja wahab kaler wrna merah..dah mcm balai bomba pun ye..hahaha..aku sedapkn hati org tua aku..
"ok la tu..lain dr yg lain,org x buat kita buat..nnt xla susah org nk cari rumah kita ''
lepas aku gtau cm tu bru la depa rasa lega ckit..dh siap sume nmpk lwa lak..so time raya yg lepas mmg meriah sbb sume sedara2 aku dtg sbb nk tgk umah aku yg kaler merah ni..mmg jd tumpuan..1 lg org klu tnya umah aku ni cmne..aku gtau umah aku umah batu bertiang..org dok pelik sbb sllunye yg bertiang rumah papan..timbulnye idea ni dr ayah aku la..mmg aku x sgka la pada mulanya yg umah batu ni leh bertiang..org pn mmg x caya..tp ayah aku tekad nk buat..bila dh siap bru org caya..asalnye sbb dulu umah biasa je de 2 bilik je pastu kwsn aku tu sllu dilanda banjir..harta bende mmg hbs..nk beli baru kna pk byk kali..ayah aku tekad bila dia leh kuar duit KWSP dia,dia nk smbung umah..buat umah tinggi..Alhamdullillah..berkat duit ayah aku keje security guard..dulu de org kata kat mak,keje security guard ni keje org maleh..tp ayah buktikan dgn keje security guard ayah leh bina umah tu..

di sebelah umah aku de bekas lombong bijih timah..skrg dh jd cm tasik..

4 bebelan:

conan berkata...

tak pe, merah tu meriah...

RAJA NORAZAH RAJA ISA berkata...

hehehe..pas ni nk buat warna unggu lak..

aRe_uDear berkata...

huhuu.. kzah merahh tue cantik sesuai gitu...

RAJA NORAZAH RAJA ISA berkata...

hahahaha...ayu dh tgkan..





AwArD